日本に住んで

 
1. Hur man använder en Japansk toalett.
Denna teknologiska aparat är ett stort mysterium för alla utlänningar som kommer hit. Det sitter tio tal olika knappar på toaletten skrivna i Kanji som alla har sina egna så överraskningar. Det tog mig flera veckor att lära mig hur toaletterna fungerade och flera månader att känna mig bekväm med dom. Nu kommer jag aldrig vilja använda en vanlig toa igen haha!
 
2.  Hur man hanterar skräp och återvinner.
Som ni kanske redan vet så finns det i stort sätt inga papperskorgar här i Japan. Så vad gör man om man har köpt en bento och äter den ute på en bänk istället för hemma? Antingen så går man till närmaste Konbini som nästan alltid har papperskorgar eller gör som japanerna gör: tar med plastpåsar vart man än går och lägger skräpet där i och slänger sen när man kommer hem igen.
 
3. Hur man sover på tåg.
Vad alla påpekar när man först kommer till japan är "varför sover alla japaner på tågen?". Vilket dom i stort sätt alltid gör. Men hur bär dom sig åt? Är dom alltid sådär trötta? Får dom inte ont i nacken? Och hur vet dom när dom ska vakna?
Efter att ha bott här nu i snart ett år så har jag lärt mig att japanerna vilar aldrig. Dom är igång hela tiden och det är landet också. Så efter en lång dag på jobbet, skolan, eller bara ute på stan så blir de tysta tågen en fristad. 
Man får inte prata i telefon på japanska tåg och man ska helst inte prata överhuvudtaget vilket gör det väldigt tyst och behagligt. Man sitter även längst sidan på japanska tåg vilket gör att man vaggas långsamt till sömns.
Jag somnade aldrig på tåg i Sverige men här är det tvärtom. Det är en utmaning att hålla sig vaken! 
 
4. Hur man bugar.
Om man kommer från ett land som Sverige där man aldrig bugar så kan det vara riktigt knepigt att komma till Japan där bugningar ligger i deras kultur. Till skillnad på västerlänska-bugningar som man gör på scen och Japans bugningar som man gör allt från att tacka till att be om förlåt.
Efter att ha levt i Japan så blir bugningar inte bara en självklarhet utan man snappar även upp skillnaderna mellan dom olika bugningarna. Det finns en 15graders-bugning 会釈 (eshaku), som vanligtvis görs när man hälsar på någon. Sen finns 30 graders-bugningen 敬礼 (keirei) som är till för högre level av respekt. Och tillslut den ultimata 45graders-bugningen 最敬礼 (saikeirei) som man gör för att be om ursäkt.
Tsimtsim ☆ Alternative & Geek blog.

toaletterna verkar väldigt intressanta o.O

2014-09-08 | 15:04:14
URL: http://rocketboyy.blogg.se/
Josefine

Hade varit kul om du dedikerade ett helt inlägg åt hur toaletterna fungerar! Skulle vara skit(haha)intressant att lära sig, och praktiskt om man någon gång kommer iväg till Japan :)

Svar: Haha det kan jag nog göra! :)
MissNosebleed

2014-09-08 | 15:10:41
Anna ⚡

Håller med Josefine, vill veta mer om toaletterna!! Haha.

2014-09-08 | 16:34:08
URL: http://annamarklunds.blogg.se/
Emma! ^^

Läste någon annan stans att dom inte har toapapper på toaletterna i Japan, är det sant? o.O

2014-09-08 | 16:34:37
Tokyoyo

Kul inlägg! Håller verkligen med om både toaletterna och tågen. Började till och med somna stående (!! inte så diskret när man n'star "faller ihop" och vaknar, haha).

@Emma: Visst finns det toapapper. De offentliga toaletterna i Japan finns överallt och är förvånande fräscha (oftast).
(Japanerna är väldigt duktiga på att dela ut reklam och liknande, och ofta skickar de med en reklamlapp på servettpaket- som är superbra! Så om man mot förmodan saknar papper på en offentlig toalett så har man nästan alltid ett servettpaket i väskan ändå)

2014-09-08 | 23:43:51
URL: http://tokyoyo.se
Marina

Vilka härliga bilder på alla sovande människor😂,haha!

2014-09-09 | 17:36:23



☯Namn:
Kom ihåg mig?

☯E-postadress: (publiceras ej)


☯URL/Bloggadress:


☯Kommentar: